Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2015 12:40 - Магданозът пази от рак, лекува очите и сърцето
Автор: fallingskies76 Категория: Забавление   
Прочетен: 1256 Коментари: 0 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Кои са лечебните свойства на магданоза

Една от най-разпространените зелени подправки у нас е магданозът, но той е познат на човечеството преди повече от две хилядолетия. За пръв път е открит в Средиземноморието – Тунис, Алжир и Южна Италия. В Древна Елада е бил приеман за свещено растение и с него са украсявали главите на победителите в състезания за атлети.

Смята се, че най-голям принос за славата на магданоза има Карл Велики, който го е отглеждал в собствените си градини и високо го е ценял. В древността магданозът е бил използван повече за лечение. Римляните например са лекували с него бъбречни заболявания. Едва през Средновековието зелената подправка започва да се използва за овкусяване на ястия. В различните кухни се прилага по различен начин. В Германия най-ценени са корените на растението. Консумират се настъргани в салати. Във Великобритания най-обичани са листата, от които се приготвя магданозено желе.

Магданозът съдържа повече витамин С от портокалите – само в 20-30 грама от подправката се съдържа необходимата дневна доза от витамин С за възрастен човек. Освен това магданозът съдържа още желязо, калий, калций, фосфор, цинк, каротин, витамините В1, В2, К, РР.

В него има две жизненоважни групи съединения -  флавоноидите апигенин, апиин, крисоериол, лутеолин,  и етерични масла, съдържащи лимонен, миристицин, еугенол и алфа-туйон. Миристицинът предпазва организма от действието на свободните радикали. Етеричните масла неутрализират агенти, които предизвикват рак, като например бензопирините, съдържащи се в цигарения дим. Всичко това нарежда магданоза в групата на суперхраните, които предпазват от рак. Благодарение на фолиевата киселина, подправката забавя клетъчното делене, което предизвиква рак на дебелото черво и маточната шийка.

Лечебните свойства на магданоза върху бъбреците и жлъчката

Листата и корените се прилагат при при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, хепатит, камъни в бъбреците и жлъчката. Облекчава уринирането, особено при възрастните мъже с хипертрофия на простатата. Подобрява функционирането на бъбреците и ги подпомага да отделят натрий и вода. Предпазва и от появата на бъбречни камъни.

Магданозът лекува и болно сърце

Подпомага дейността на сърцето и кръвообращението, препоръчва се при анемия. Този ефект е бил познат още на древните германци, които са приготвяли напитка от магданоз и червено вино за по-добра циркулация на кръвта. Благодарение на високото съдържание на желязо, магданозът е много полезен за производството на червени кръвни телца. Магданозът съдържа много калий, затова отварата от напитката понижава високото кръвно налягане. Благодарение на фолиевата киселина, се препоръчва за предпазване от болести на сърцето. Както и чесъна, магданозът подобрява липидната обмяна.

В Древна Гърция семената и корените са били използвани като диуретик, както и при смущения на храносмилателния тракт. Днес благотворното действие на магданоза при стомашно-чревни нарушения са още по-добре проучени, тъй като се оказва, че стимулира и ензимите и подпомага метаболизма. Помага против газове, регулира функцията на черния дроб.

В миналото при астма, и гонорея се е препоръчвал чай от магданоз, а с отварата от семената са били третирани паразити и въшки в косата. Намачканите листа се използват за облекчение при контузии.

Лечебните свойства на магданоза върху ставите

Магданозът е със силно противовъзпалително действие и се прилага за лечение на  ревматоидни артрити и остеоартрити, различни инфеции и простуда. Премахва токсините и прочиства кръвоносните съдове, ставите и черния дроб, повишава значително имунитета.

Действа против спазми, затова едно от най-популярните му действия е при болезнена менструация. Той успокоява болките, освен това регулира месечния цикъл. Препоръчва се за родилки, тъй като помага за по-бързото свиване на матката и стимулиране на производството на кърма. При кърмачките, чиито млечни жлези са се втвърдили, много добре действат компреси с магданозена настойка.Стимулира и сексуалната функция, повишава либидото.

Как магданозът лекува зрението

Друг популярен ефект на магданоза е върху зрението. Прясно изцеденият сок помага при катаракта, блефарит, конюнктивит, офталмия, възпаление на роговицата и на очния нерв. Ако се приготви  сок от магданоз и цикория, той облекчава възпалените очи.

Стимулира апетита, повишава тонуса. Смята се, че помага при инфекция на ухото и глухота, натъртвания, диария, анемия. Укрепва зъбния емайл. В козметиката магданозът се използва за избелване на петна и лунички по лицето. За целта се нарязва на ситно и се поставят лапи на засегнатите места. Изстуденият сок от магданоз и краставица премахва тъмните кръгове и торбичките под очите.Облекчава болката при ужилване от насекоми, а ако се сдъвче суров, дезинфектира устната кухина и освежава дъха.

http://agronovinite.com/magdanozat-pazi-ot-rak-i-bolno-sarce/




Гласувай:
24



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fallingskies76
Категория: Забавление
Прочетен: 52851
Постинги: 12
Коментари: 45
Гласове: 204
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031